Elmegården

Fremstillingen

Elmegaard Mejeri er bygget i 2004 og taget i brug i oktober samme år. Vi har ikke selv mælken da vort kvæg er af Hereford kødrace, men derimod køber vi mælken hos en økologisk bondemand, så vi ved altid at det er en super kvalitet vi får at arbejde med, hvilket også er et grundlag for gode slutprodukter.

 

Mælken leveres direkte fra bondemanden og til os i tankbil, hvorefter vi straks påbegynder forarbejdningen.

 


Fremstillingen af osten foregår herefter meget nænsomt og med megen håndarbejde. Vi hælder først mælken i åbent ostekar og tilsætter derefter naturlig syre og osteløbe. Denne proces får mælken til at dele sig i ostekorn og ostevalle, når så ostekornene har den rigtige konsistens skiller vi vallen fra. Derefter presses ostekornene sammen til en masse og skæres i kvadratiske stykker for at kunne komme i forme og derefter yderligere presses inden de bliver lagt i saltlage for til sidst at komme ud på ostelageret til modning ved den rette temperatur og luftfugtighed. Fra de kommer på ostelageret og til de bliver solgt bliver de kælet om og vendt mindst 3 gange om ugen, for at de kan bevare den rigtige form.

Elmegaards smør kærnes i en traditionel smørkærne, fløden der er skummet af mælken inden osteproduktion står natten over for at syrningen af fløden er i orden til at blive kærnet. I kærnen skilles fløden i en masse smørkorn og i gammeldags kærnemælk. Kærnemælken tappes fra og smørret æltes til en ensartet masse, hvorefter vi bruger hænderne og en lille form og udstikker smørret og håndpakker det. Elmegaards is laves af fløden inden den syrnes, og der bruges ingen tilsætningsstoffer, emulgatorer o.lign. det er en ren flødeis med forskelligt fyld.